pexels-sora-shimazaki-5938575

Πώς θα Ενισχύσετε τον Επιδερμικό Φραγμό σας

Για να περιποιηθείτε σωστά το δέρμα σας ώστε να είναι υγιές θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Η επιδερμίδα αποτελείται από την κεράτινη στιβάδα που αποτελείται από τα νεκρά κύτταρα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με λιπίδια.

Τα λιπίδια συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας, εμποδίζουν την απομάκρυνση των ενυδατικών συστατικών της και την προστατεύουν από τα αλλεργιογόνα και τους ατμοσφαιρικούς ή άλλους ρύπους που μπορεί να την ερεθίσουν.

Μπορεί να καταλάβει κανείς λοιπόν πως όσο περισσότερα σε αριθμό και υγιή είναι αυτά τα λιπίδια στον επιδερμικό φραγμό τόσο πιο λαμπερό, ανθεκτικό, ελαστικό και απαλό είναι το δέρμα και αυτό δεν αφορά μόνο την επιδερμίδα του προσώπου.

Ο επιδερμικός φραγμός προστατεύει το δέρμα από τους ερεθισμούς και συγκρατεί πάνω του την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Όταν η συνεκτικότητά του διαταράσσεται, οι παράγοντες του περιβάλλοντος που τον ερεθίζουν εισέρχονται στο δέρμα, με αποτέλεσμα αυτό να αντιδρά με κοκκινίλες, σπυράκια, κνησμό και ξηρότητα.

Ηλιακή ακτινοβολία

Με το πέρασμα της ηλικίας ο επιδερμικός φραγμός αποδυναμώνεται, η συνοχή του χάνεται, γι’ αυτό και η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή.

Από δω και στο εξής λοιπόν, έχοντας κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο μηχανισμός του δέρματος, χρειάζεται να εστιάσετε στην ενίσχυση του επιδερμικού φραγμού σας ώστε να έχετε ένα υγιές δέρμα.

Δείτε εδώ πώς θα το καταφέρετε.

Αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά προϊόντα

Ακόμα κι αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά επειδή διαταράσσουν τον επιδερμικό φραγμό και απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να την αφήνουν ξηρή.

Χρησιμοποιείτε πάντα ένα απαλό καθαριστικό ιδιαίτερα για το πρόσωπό σας που σέβεται το pH της επιδερμίδας σας και το διατηρεί ουδέτερο.

Ενυδατώνετε συχνά την επιδερμίδα σας

Η επαρκής και καθημερινή ενυδάτωση είναι βασική για την αναδόμηση της επιδερμίδας.

Αν ο επιδερμικός φραγμός της επιδερμίδας σας έχει διαταραχθεί, προσπαθήστε να δώσετε στο δέρμα σας την ενυδάτωση που χρειάζεται.

Αυτό θα το καταφέρετε με μια ενυδατική ή αναπλαστική κρέμα χωρίς parabens, αρώματα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

Μην το παρακάνετε με την απολέπιση

Η απολέπιση με κάποιο προϊόν με κόκκους δεν θα πρέπει να γίνεται πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, ό,τι τύπο επιδερμίδας κι αν έχετε.

Αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, μην κάνετε απολέπιση πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ αν είναι ευαίσθητη είναι καλύτερα να την αποφεύγετε τελείως.

Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο χειμώνα καλοκαίρι.

Ακόμα και όταν έχει συννεφιά, η αντηλιακή κρέμα είναι απαραίτητη.

Στην αρχή η ζημιά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία δε γίνεται άμεσα ορατή, αλλά συσσωρεύεται και με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται στο δέρμα δυσχρωμίες, πανάδες και λεπτές γραμμές.

Επομένως, φροντίζετε να έχετε πάντα μια αντηλιακή κρέμα και μην την ξεχνάτε ούτε τις συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα.

Πηγή: www.yo.gr